Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred WA41

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred WA41

Artikel di bawah adalah antara contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41 untuk tahun 2017.

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred WA41

Baru-baru ini, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan bahawa peperiksaan Akauntan Gred WA41 akan dijalankan di seluruh negara pada 10 November 2017 ini nanti iaitu pada hari Jumaat.

Anda berjaya jadi calon peperiksaan Akauntan Gred WA41? Jika ya, tahniah saya ucapkan. Kepada yang tidak berjaya untuk menjadi calon peperiksaan Akauntan Gred WA41 pada sesi kali ini, jangan berduka lara.. InsyaAllah akan ada peluang untuk anda nanti.

Kepada semua calon exam Akauntan Gred WA41, sudahkan anda semak jadual peperiksaan tersebut? Berikut adalah jadual exam:
Tarikh: 10 November 2017
Masa: 8.00 malam – 9.40 malam

 

+ KLIK DI SINI UNTUK JOIN GROUP TELEGRAM TIPS EXAM AKAUNTAN GRED WA41

 

Berdasarkan pengalaman lalu dan tinjauan semasa, ramai calon yang masih gagal untuk melepasi peperiksaan SPA yang lalu. Oleh sebab itulah, saya terpanggil untuk berkongsi serba sedikit mengenai peperiksaan Akauntan Gred WA41 ini. Dalam keseluruhan artikel ini nanti, saya juga akan berkongsi sumber dan panduan lengkap beserta contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41. Jadi, jangan lupa untuk baca satu-persatu sampai habis ya.

Dengan adanya panduan lengkap ini, anda akan lebih yakin dan jelas dengan jenis soalan yang bakal dikemukakan berdasarkan pengalaman calon-calon terdahulu. Tambahan pula, permintaan untuk mendapatkan panduan ini sentiasa meningkat setiap kali peperiksaan menjelang. Oleh sebab itulah pihak InfoKerjaya berbesar hati untuk membantu anda supaya boleh menjawab soalan peperiksaan online Akauntan Gred WA41 dengan mudah dengan mengetahui bentuk dan format soalan terlebih dahulu.

Anda nak tahu mengapa ramai calon exam GAGAL?

Kita semua sedia maklum bahawa statistik calon yang gagal dalam peperiksaan ini adalah tinggi kerana tiadanya persediaan awal dalam menghadapi peperiksaan seperti ini. Mungkin ianya tampak remeh bagi sesetengah orang tetapi sebenarnya ramai yang sudah bersedia daripada awal untuk mendapatkan jawatan di sektor kerajaan seperti Akauntan Gred W41 ini.

Calon haruslah bersedia daripada segi format dan jenis soalan yang akan dikemukakan nanti. Secara amnya, peperiksaan Akauntan Gred WA41 ini terbahagi kepada 2 seksyen sahaja iaitu Seksyen A dan Seksyen B. Ianya jauh berbeza daripada format sebelum ini. Jika mengikut format lama, peperiksaan ini mengandungi 4 seksyen.

1. Seksyen A : Pengetahuan Am mengenai Malaysia(FORMAT TERKINI)
2. Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah (FORMAT TERKINI)
3. Seksyen C : Esei Bahasa Melayu (FORMAT LAMA)
4. Seksyen D : Esei Bahasa Inggeris (FORMAT LAMA)

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred WA41

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA

Masa: 40 minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai bidang perakaunan, ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi maklumat dan komunikasi, pentadbiran kerajaan dan sosial. Soalan-soalan akan ditarafkan adalah perlu diketahui oleh calon-calon yang mempunyai Ijazah dalam bidang perakaunan.

1. Manakah antara perkara berikut yang tidak diambil kira dalam menghitung susut nilai aset?
A. Kos Pembaikan
B. Nilai Skrap Aset
C. Harga Kos Belian
D. Jangka Usia Penggunaan Aset

Jawapan: A

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan menggunakan;

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

Contoh Soalan Akauntan Gred WA41

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Contoh Soalan SPA Akauntan Gred WA41

(iii) Konsep-konsep Matematik dan Perakaunan
Konsep Matematik yang digunakan termasuklah algebra dan geometri. Soalan-soalan akan ditarafkan adalah perlu diketahui oleh calon-calon dalam bidang perakaunan.

Contoh Soalan Exam Akauntan Gred WA41

SEKSYEN C – ESEI BAHASA MELAYU (FORMAT LAMA)

Masa: 1 jam
Bilangan Soalan: 3 jawab 1
Panjang Esei: Bilangan perkataan adalah tidak dihadkan.

Dalam seksyen ini calon dikemukakan isu-isu yang menjemput pandangan tentang sesuatu masalah.

Contohnya: “Cara-cara untuk menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur.”

Penilaian adalah berdasarkan pendapat-pendapat calon yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah. Objektif utama adalah untuk mengukur daya kreativiti dan kebolehan calon dalam penguasaan Bahasa Melayu.

SEKSYEN D – ESEI BAHASA INGGERIS (FORMAT LAMA)

Masa : 1 jam
Bilangan Soalan : 3 jawab 1
Panjang Esei : Bilangan perkataan adalah tidak dihadkan.

Dalam seksyen ini calon dikemukakan isu-isu yang memerlukan pandangan tentang sesuatu masalah.

Contohnya: “Electronic Government in Malaysia.”

Penilaian adalah berdasarkan pendapat-pendapat calon yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah. Objektif utama adalah untuk mengukur daya kreativiti dan kebolehan calon dalam penguasaan Bahasa Inggeris.

✔ Dapatkan Panduan Lulus Peperiksaan Akauntan Gred WA41

Untuk menjawab peperiksaan Akauntan Gred W4A1 dengan baik, calon disarankan untuk mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan dan disediakan oleh pihak InfoKerjaya. Atas permintaan ramai juga, pihak InfoKerjaya bersetuju untuk mengeluarkan panduan ini untuk calon peperiksaan Akauntan Gred WA41.

Segalanya lengkap dari segi cara untuk menjawab soalan dan juga jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti. Ini bertujuan supaya anda dapat membiasakan diri anda dengan skop soalan untuk peperiksaan ini dengan berbekalkan koleksi soalan yang disediakan.

Calon exam Akauntan Gred WA41 haruslah membuat persediaan awal dengan topik soalan dan cara menjawab soalan dengan betul mengikut skema jawapan yang diberikan supaya anda akan lebih mahir dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan.

✔ Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Panduan dan Rujukan Peperiksaan Akauntan Gred WA41?

Sepertimana yang dimaklumkan oleh pihak InfoKerjaya, jualan panduan dan rujukan lengkap beserta contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41 dibuka pada 6 November dan berakhir pada 9 November 2017. Hanya 4 hari sahaja! Ingat tau, jangan terlambat. Jadi yang terawal untuk mendapatkan rujukan tersebut dengan mengisi nama dan emel di laman web di bawah. Info terkini akan terus dihantar ke emel anda.

DOWNLOAD PANDUAN LENGKAP BESERTA CONTOH SOALAN AKAUNTAN GRED WA41 DI SINI

 

✔ Apa Kelebihan dan Manfaat Yang Bakal Anda Dapat Daripada Panduan Tersebut?

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti.

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak InfoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan Akauntan Gred WA41 pada 10 November 2017 ini nanti, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda. Selain daripada contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred WA41, banyak lagi panduan dan tips berguna untuk anda menghadapi peperiksaan tersebut akan dikongsikan nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan.

Nak baca artikel lain mengenai Peperiksaan Akauntan Gred WA41? Sila klik link artikel di bawah:

✎ Artikel 1 : Panduan Lulus Peperiksaan Akauntan Gred WA41

✎ Artikel 2 : Format Peperiksaan Akauntan Gred WA41

✎ Artikel 3 : Panduan Menjawab Soalan Peperiksaan Akauntan Gred WA41

Semoga bermanfaat. Jangan lupa untuk SHARE artikel ini ya. 🙂

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41

Apa Pendapat Anda?

komen memberangsangkan

Powered by Facebook Comments

Comments

  1. By Ikhwan

    Reply

    • Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.