Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

Artikel di bawah adalah antara Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 untuk tahun 2014.

Baru-baru ini, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan bahawa peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 akan dijalankan di seluruh negara pada 12 Mei 2014 ini nanti iaitu pada hari Isnin.

Anda berjaya jadi calon peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27? Jika ya, tahniah saya ucapkan. Kepada yang tidak berjaya untuk menjadi calon peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 pada sesi kali ini, jangan berduka lara. InsyaAllah akan ada peluang untuk anda nanti.

Kepada semua calon exam Penolong Pegawai Arkib Gred S27, sudahkan anda semak jadual peperiksaan tersebut? Jika belum, anda boleh menyemaknya di laman web di bawah:

+ KLIK DI SINI UNTUK SEMAK JADUAL EXAM PENOLONG PEGAWAI ARKIB GRED S27

Berdasarkan pengalaman lalu dan tinjauan semasa, ramai calon yang masih gagal untuk melepasi peperiksaan SPA yang lalu. Oleh sebab itulah, saya terpanggil untuk berkongsi serba sedikit mengenai peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 ini. Dalam keseluruhan artikel ini nanti, saya juga akan berkongsi sumber dan panduan lengkap beserta Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27. Jadi, jangan lupa untuk baca satu-persatu sampai habis ya.

Dengan adanya panduan lengkap ini, anda akan lebih yakin dan jelas dengan jenis soalan yang bakal dikemukakan berdasarkan pengalaman calon-calon terdahulu. Tambahan pula, permintaan untuk mendapatkan panduan ini sentiasa meningkat setiap kali peperiksaan menjelang. Oleh sebab itulah pihak InfoKerjaya berbesar hati untuk membantu anda supaya boleh menjawab soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 dengan mudah menggunakan contoh soalan yang diperoleh daripada peperiksaan yang terdahulu.

Anda nak tahu mengapa ramai calon exam GAGAL?

Kita semua sedia maklum bahawa statistik calon yang gagal dalam peperiksaan bertulis ini adalah tinggi kerana tiadanya persediaan awal dalam menghadapi peperiksaan seperti ini. Mungkin ianya tampak remeh bagi sesetengah orang tetapi sebenarnya ramai yang sudah bersedia daripada awal untuk mendapatkan jawatan di sektor kerajaan seperti Penolong Pegawai Arkib Gred S27 ini.

Calon haruslah bersedia daripada segi format dan jenis soalan yang akan dikemukakan nanti. Secara amnya, peperiksaan Akauntan Gred W41 ini terbahagi kepada 2 seksyen sahaja iaitu Seksyen A dan Seksyen B.

Seksyen A: Pengetahuan Am
Seksyen B: Matematik & Penyelesaian Masalah

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41

Seksyen A – Pengetahuan Am

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum berkenaan hal-hal yang berkaitan dengan fungsi dan peranan Arkib Negara Malaysia, pentadbiran arkib, pengurusan rekod, sejarah Malaysia, sejarah pentadbiran negara, pengurusan  teknologi maklumat dan komunikasi, perundangan dalam pengurusan rekod dan maklumat, pengurusan acara, bidang sosial-budaya dan lain-lain perkembangan semasa.

Item yang disediakan mempunyai cakupan yang luas. Item akan ditarafkan kepada pengetahuan am yang sepatutnya diketahui oleh rakyat Malaysia. Calon yang peka dengan perkembangan negara melalui suratkhabar, majalah dan buku-buku akan menjawab soalan yang dikemukakan.

Masa : 40 minit
Bilangan Soalan : 50 soalan
Markah : 30 markah

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB GRED S27 – SEKSYEN A

1. Siapakah Ketua Jabatan Arkib yang pertama?
A Dato. Sidek Jamil
B Mubin Sheppard
C Encik Saad Marzuki
D Datuk Zakiah Hanum Abdul Hamid

Jawapan : B

2. Bentuk sesebuah pameran yang berkesan adalah
A pameran statik.
B pameran bergerak.
C pameran berpandu.
D pameran interaktif.

Jawapan : D

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
(iii) Konsep Matematik

(i) Kemahiran Logik – Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah.

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data – Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan.

(iii) Konsep Matematik – Konsep Matematik dan akaun yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik dan Akaun, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif yang sesuai dengan tugas sebagai Pegawai Arkib. Asas-asas Matematik dan Akuan yang digunakan adalah tidak melebihi sukatan pelajaran tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia). Oleh yang demikian, adalah dianggap tahap kesukaran sesuai untuk semua calon kerana telah melalui tingkatan 5.

Masa : 45 minit
Bilangan Soalan : 40 soalan
Markah : 30 markah

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB GRED S27 – SEKSYEN B

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

Jawatan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

✔ Dapatkan Panduan Lulus Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

Untuk menjawab Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 dengan baik, calon disarankan untuk mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan dan disediakan oleh pihak InfoKerjaya. Atas permintaan ramai juga, pihak InfoKerjaya bersetuju untuk mengeluarkan panduan ini untuk calon Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27.

Segalanya lengkap dari segi cara untuk menjawab soalan dan juga jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti. Ini bertujuan supaya anda dapat membiasakan diri anda dengan skop soalan untuk peperiksaan ini dengan berbekalkan koleksi soalan yang disediakan.

Calon exam Penolong Pegawai Arkib Gred S27 haruslah membuat persediaan awal dengan topik soalan dan cara menjawab soalan dengan betul mengikut skema jawapan yang diberikan supaya anda akan lebih mahir dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan.

✔ Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Panduan dan Rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27?

Sepertimana yang dimaklumkan oleh pihak InfoKerjaya, jualan panduan dan rujukan lengkap beserta contoh soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 akan dibuka pada 9 Mei 2014 dan berakhir pada 10 Mei 2014. Hanya 2 hari sahaja! Ingat tau, jangan terlambat.

DOWNLOAD PANDUAN LENGKAP BESERTA CONTOH SOALAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB GRED S27 DI SINI

✔ Apa Kelebihan dan Manfaat Yang Bakal Anda Dapat Daripada Panduan Tersebut?

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti. Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 akan terus dikongsikan kepada anda nanti. Tak nak ke? 🙂

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 pada 12 Mei 2014 ini nanti, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda. Selain daripada Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27, banyak lagi panduan dan tips berguna untuk anda menghadapi peperiksaan tersebut akan dikongsikan nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan.

Semoga bermanfaat. Jangan lupa untuk SHARE artikel ini ya. 🙂

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

Apa Pendapat Anda?

komen memberangsangkan

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.