Contoh Soalan PTD Gred M41 Pegawai Tadbir Diplomatik 2017

Contoh Soalan PTD

Contoh Soalan PTD Gred M41 buat pembaca yang bakal menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 pada 3 November 2017.

Baru-baru ini, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan bahawa peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 akan dijalankan di seluruh negara pada 3 November ini nanti iaitu pada hari Jumaat.

Anda berjaya jadi calon peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik PTD Gred M41? Jika ya, tahniah saya ucapkan. Kepada yang tidak berjaya untuk menjadi calon peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 pada sesi kali ini, jangan putus asa. InsyaAllah akan ada peluang untuk anda nanti.

Contoh Soalan PTD

Berdasarkan pengalaman lalu dan tinjauan semasa, ramai calon yang masih gagal untuk melepasi peperiksaan SPA yang lalu. Oleh sebab itulah, saya terpanggil untuk berkongsi serba sedikit mengenai peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 ini. Dalam keseluruhan artikel ini nanti, saya juga akan berkongsi sumber dan panduan lengkap beserta Contoh Soalan PTD Gred M41. Jadi, jangan lupa untuk baca satu-persatu sampai habis ya.

Dengan adanya panduan lengkap ini, anda akan lebih yakin dan jelas dengan jenis soalan yang bakal dikemukakan berdasarkan pengalaman calon-calon terdahulu. Tambahan pula, permintaan untuk mendapatkan panduan ini sentiasa meningkat setiap kali peperiksaan menjelang. Oleh sebab itulah pihak InfoKerjaya berbesar hati untuk membantu anda supaya boleh menjawab soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 dengan mudah menggunakan Contoh Soalan PTD Gred M41 berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang dimiliki Tim InfoKerjaya. Namun diingatkan bahawa Tim Infokerjaya tiada sebarang kaitan dengan pihak SPA. Tiada soalan bocor daripada Tim Infokerjaya. Tak kan dah besar panjang masih nak soalan bocor macam budak-budak sekolah rendah? Hehehe..:)

Anda nak tahu mengapa ramai calon exam GAGAL?

Kita semua sedia maklum bahawa statistik calon yang gagal dalam peperiksaan ini adalah tinggi kerana tiadanya persediaan awal dalam menghadapi peperiksaan seperti ini. Mungkin ianya tampak remeh bagi sesetengah orang tetapi sebenarnya ramai yang sudah bersedia daripada awal untuk mendapatkan jawatan di sektor kerajaan seperti Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 ini.

Calon haruslah bersedia daripada segi format dan jenis soalan yang akan dikemukakan nanti. Secara amnya, peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 kali ini terbahagi kepada 2 seksyen sahaja iaitu Seksyen A dan Seksyen B. Tiada lagi ujian Psikometrik (Seksyen C) seperti sebelum ini.

Seksyen A – Pengetahuan Am
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Baca lebih lanjut di bawah untuk Contoh Soalan PTD Gred M41.

========================
Seksyen A – Pengetahuan Am 
========================

Ianya adalah seksyen pertama dalam kertas penilaian dan merupakan seksyen yang mempunyai banyak soalan menguji pengetahuan anda. Anda diberikan masa 40 minit untuk menjawab 50 soalan (Ianya tertakluk kepada perubahan) Tapi secara umumnya itu adalah format yang digunapakai sehingga tahun ini. Sekali lagi formatnya;

 Tempoh: 40 minit
 Jumlah Soalan: 50 soalan

Soalan yang tercangkum dalam bahagian ini meliputi skop yang sangat luas dan seringkali berada di luar jangkaan. Ianya menuntut anda mempunyai pengetahuan asas yang luas dan sebenarnya ianya berpaksikan kepada sejauh mana anda peka dengan persekitaran. Itu adalah satu kriteria sebenarnya yang diuji dalam bahagian ini, bagaimana anda peka dan sensitif kepada isu-isu penting lebih-lebih lagi yang melibatkan isu-isu nasional. Tetapi melalui analisis yang mendalam, sebenarnya soalan-soalan mencakupi beberapa bahagian yang penting yang menjadi paksi kepada pembahagian soalan-soalan dalam bahagian ini. Kita akan menganalisis satu persatu bahagian yang dikemukakan soalan dalam seksyen A ini.

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan bidang kerja sosial, integrasi nasional, keharmonian dan perpaduan negara, teknologi maklumat dan komunikasi, dasar-dasar awam dan pentadbiran negara serta lain-lain perkembangan semasa di dalam dan luar negara. Contoh Soalan PTD Gred M41 untuk Seksyen A memerlukan calon untuk sentiasa mengikuti perkembangan semasa tentang jawatan yang dipohon dan juga berita-berita terkini dalam dan luar negara.

Contoh Soalan PTD Gred M41 untuk Seksyen A

1) Antara kenyataan berikut, yang manakan jawapan yang PALING TEPAT untuk menerangkan Sumber Manusia?

A. Sekumpulan kakitangan dan pekerja yang berkhidmat dalam sesebuah jabatan, persatuan atau organisasi.
B. Segolongan warganegara yang berkhidmat untuk mengendalikan bidang pekerjaan awam dan swasta.
C. Sekelompok manusia yang bekerjasama untuk membangunkan sistem pentadbiran negara.
D. Sepasukan staf dan ahli yang bekerja dalam sesebuah perniagaan.

2) Di Malaysia, apakah contoh organisasi yang paling besar dan banyak mengendalikan Pengurusan Sumber Manusia?

A. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia
B. Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
C. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam
D. Kementerian Sumber Manusia

3) Berikut adalah agensi kerajaan yang ditadbir oleh Kementerian Kewangan KECUALI

A. Bank Negara Malaysia dan Bank Simpanan Nasional
B. Bursa Saham Kuala Lumpur dan Suruhanjaya Sekuriti
C. Lembaga Zakat Selangor dan Lembaga Tabung Haji
D. Jabatan Akauntan Negara dan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta

4) Berikut adalah penyataan yang benar mengenai Bank Negara Malaysia KECUALI

A. Mengekalkan kestabilan harga dan menyokong pertumbuhan.
B. Mengeluarkan mata wang negara di samping menguruskan rizab antarabangsa negara.
C. Memberikan nasihat berkaitan dengan dasar mikroekonomi dan pengurusan hutang negara.
D. Berperanan untuk melaksanakan inisiatif bagi memperdalam dan mengukuhkan pasaran kewangan, termasuk pasaran pertukaran asing.

5) Di antara fungsi Kementerian Dalam Negeri (KDN) ialah

I. Memberi perkhidmatan profesional dan berkualiti dalam melindungi negara dan menjamin persekitaran yang selamat bagi masyarakat.
II. Memastikan pengurusan daftar penduduk di negara ini teratur mengikut Perlembagaan negara.
III. Memastikan pengurusan pendaftaran pertubuhan serta persatuan-persatuan teratur mengikut undang-undang berkuat kuasa sedia ada.
IV. Mengawal selia dan menguatkuasakan aktiviti penerbitan dan pengedaran filem.

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

==================================
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
==================================

Seksyen B pula adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah yang perlu dijawab dalam masa 45 minit, sebanyak 40 soalan (tertakluk pada perubahan). Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi.

 Tempoh: 45 minit
 Jumlah Soalan: 40 soalan

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, interpretasi dan analisis data serta konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM. Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, saya cerakinkan soalan dalam seksyen B ini kepada 4 bahagian utama iaitu;
 Penyelesaian Masalah
 Menginterpretasi Data
 Soalan Matematik
 Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
(iii) Konsep Matematik

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah.

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisis data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan.

(iii) Konsep Matematik
Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif yang sesuai dengan tugas sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Asas-asas Matematik yang digunakan adalah tidak melebihi sukatan pelajaran tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia). Oleh yang demikian, adalah dianggap tahap kesukaran sesuai untuk semua calon kerana telah melalui tingkatan 5. Anda boleh lihat Contoh Soalan PTD Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 di bawah ini.

Contoh Soalan PTD Gred M41 untuk Seksyen B

1) Hariz menjual sebuah peralatan senaman dengan nilai RM9,750. Komisyen sebanyak RM2.50 diberikan kepada agen yang menjual peralatan tersebut. Kirakan jumlah sebenar yang diterima oleh Hariz.

A. RM2,340.75
B. RM2,500.00
C. RM9,506.25
D. RM9,750.00

2) Faizal mempunyai X unit botol minyak masa tanpa cukai. Separuh daripadanya diserahkan kepada Junaidi untuk dijual. Jumlah botol minyak masak yang masih ada ialah 14 botol. Kirakan berapakan nilai X?

A. 56
B. 28
C. 14
D. 7

3) 4 2/3 jam – 2 jam 55 minit =

A. 2 jam 65 minit
B. 2 jam 45 minit
C. 1 jam 55 minit
D. 1 jam 45 minit

 

=====================================================================
✔ Dapatkan Panduan Lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41
=====================================================================

Untuk menjawab peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 dengan baik, calon disarankan untuk mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan dan disediakan oleh pihak InfoKerjaya. Atas permintaan ramai juga, pihak InfoKerjaya bersetuju untuk mengeluarkan panduan ini untuk calon peperiksaan PTD Gred M41.

Segalanya lengkap dari segi cara untuk menjawab soalan dan juga jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti. Ini bertujuan supaya anda dapat membiasakan diri anda dengan skop soalan untuk peperiksaan ini dengan berbekalkan koleksi soalan yang disediakan.

Calon exam PTD Gred M41 haruslah membuat persediaan awal dengan topik soalan dan cara menjawab soalan dengan betul mengikut skema jawapan yang diberikan supaya anda akan lebih mahir dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan.

✔ Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Panduan dan Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41?

Sepertimana yang dimaklumkan oleh pihak InfoKerjaya, jualan panduan dan rujukan lengkap beserta Contoh Soalan PTD Gred M41 dibuka bermula pada 30 Oktober sehingga 2 Oktober 2017. Kepada calon yang betul-betul berminat untuk mendapatkan panduan ini, sila layari laman web di bawah:

==>         KLIK DI SINI UNTUK TEMPAHAN PANDUAN EXAM PTD GRED M41

 

✔ Apa Kelebihan dan Manfaat Yang Bakal Anda Dapat Daripada Panduan Tersebut?

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti.

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak Infokerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pada 3 November ini nanti, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda. Selain daripada Contoh Soalan PTD Gred M41, banyak lagi panduan dan tips berguna untuk anda menghadapi peperiksaan tersebut akan dikongsikan nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan.

buy button

 

Artikel dan sumber lain untuk anda membuat persediaan exam PTD:

Panduan Lulus Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41
Bidang Tugas Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41
Rujukan Lengkap Tips PTD

 

Jika artikel ini bermanfaat, sila SHARE kepada kenalan anda. Terima kasih.

Contoh Soalan PTD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.