Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 buat pembaca yang bakal menduduki peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 pada 6 September 2014.

Baru-baru ini, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan bahawa peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 akan dijalankan di seluruh negara pada 6 September 2014 ini nanti iaitu pada hari Sabtu.

Anda berjaya jadi calon peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41? Jika ya, tahniah saya ucapkan. Kepada yang tidak berjaya untuk menjadi calon peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 pada sesi kali ini, jangan putus asa. InsyaAllah akan ada peluang untuk anda nanti.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Berdasarkan pengalaman lalu dan tinjauan semasa, ramai calon yang masih gagal untuk melepasi peperiksaan SPA yang lalu. Oleh sebab itulah, saya terpanggil untuk berkongsi serba sedikit mengenai peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 ini. Dalam keseluruhan artikel ini nanti, saya juga akan berkongsi sumber dan panduan lengkap beserta Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41. Jadi, jangan lupa untuk baca satu-persatu sampai habis ya.

Dengan adanya panduan lengkap ini, anda akan lebih yakin dan jelas dengan jenis soalan yang bakal dikemukakan berdasarkan pengalaman calon-calon terdahulu. Tambahan pula, permintaan untuk mendapatkan panduan ini sentiasa meningkat setiap kali peperiksaan menjelang. Oleh sebab itulah pihak InfoKerjaya berbesar hati untuk membantu anda supaya boleh menjawab soalan peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 dengan mudah menggunakan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang dimiliki Tim InfoKerjaya. Namun diingatkan bahawa Tim Infokerjaya tiada sebarang kaitan dengan pihak SPA. Tiada soalan bocor daripada Tim Infokerjaya. Tak kan dah besar panjang masih nak soalan bocor macam budak-budak sekolah rendah? Hehehe..:)

Anda nak tahu mengapa ramai calon exam GAGAL?

Kita semua sedia maklum bahawa statistik calon yang gagal dalam peperiksaan ini adalah tinggi kerana tiadanya persediaan awal dalam menghadapi peperiksaan seperti ini. Mungkin ianya tampak remeh bagi sesetengah orang tetapi sebenarnya ramai yang sudah bersedia daripada awal untuk mendapatkan jawatan di sektor kerajaan seperti Penguasa Kastam Gred W41 ini.

Calon haruslah bersedia daripada segi format dan jenis soalan yang akan dikemukakan nanti. Secara amnya, peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 ini terbahagi kepada 3 seksyen iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C.

Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen C – Ujian Psikometrik

Baca lebih lanjut di bawah untuk Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W27.

========================================================
Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
========================================================

Ianya adalah seksyen pertama dalam kertas penilaian dan merupakan seksyen yang mempunyai banyak soalan menguji pengetahuan anda. Anda diberikan masa 40 minit untuk menjawab 50 soalan. Ianya tertakluk kepada perubahan. Tapi secara umumnya itu adalah format yang digunapakai sehingga tahun ini seperti yang telah dinyatakan dalam edaran umum SPA tahun 2014. Sedikit berbeza dengan peperiksaan bertulis jawatan lain sebelum ini (45 minit/60 soalan). Sekali lagi formatnya;

 Tempoh: 40 minit
 Jumlah Soalan: 50 soalan

Soalan yang tercangkum dalam bahagian ini meliputi skop yang sangat luas dan seringkali berada di luar jangkaan. Ianya menuntut anda mempunyai pengetahuan asas yang luas dan sebenarnya ianya berpaksikan kepada sejauh mana anda peka dengan persekitaran. Itu adalah satu kriteria sebenarnya yang diuji dalam bahagian ini, bagaimana anda peka dan sensitif kepada isu-isu penting lebih-lebih lagi yang melibatkan isu-isu nasional. Tetapi melalui analisis yang mendalam, sebenarnya soalan-soalan mencakupi beberapa bahagian yang penting yang menjadi paksi kepada pembahagian soalan-soalan dalam bahagian ini. Kita akan menganalisis satu persatu bahagian yang dikemukakan soalan dalam seksyen A ini.

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan bidang kerja sosial, integrasi nasional, keharmonian dan perpaduan negara, teknologi maklumat dan komunikasi, dasar-dasar awam dan pentadbiran negara serta lain-lain perkembangan semasa didalam dan luar negara. Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 untuk Seksyen A memerlukan calon untuk sentiasa mengikuti perkembangan semasa sama tentang jawatan yang dipohon dan juga berita-berita terkini dalam dan luar negara.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 untuk Seksyen A

1. Jabatan Kastam Diraja Malaysia adalah sebuah badan kerajaan yang diletakkan di bawah;

A. Jabatan Perdana Menteri
B. Kementerian Kewangan
C. Kementerian Dalam Negeri
D. Perbendaharaan Negara

2. Sebuah Akademi yang dinamakan ____________ ditubuhkan berfungsi sebagai institusi latihan yang melatih wargakerja KDRM mengenai tugas dan ilmu perkastaman. Ianya di peraku oleh World Customs Organization (WCO) sebagai ‘training arm’ di rantau Asia Pasifik

A. KDRMForce
B. AKMAL
C. BAKISKA
D. ForceMY

==================================
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
==================================

Seksyen B pula adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah yang perlu dijawab dalam masa 45 minit, sebanyak 40 soalan. Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi. Secara umumnya format yang digunapakai tahun 2012/13 adalah sama dengan format tahun-tahun sebelum ini sejak tahun 2009 lagi. Sekali lagi, format tahun ini untuk sesi 6 September 2014 adalah;

 Tempoh: 45 minit
 Jumlah Soalan: 40 soalan

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, interpretasi dan analisis data serta konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM. Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, saya cerakinkan soalan dalam seksyen B ini kepada 4 bahagian utama iaitu;
 Penyelesaian Masalah
 Menginterpretasi Data
 Soalan Matematik
 Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
(iii) Konsep Matematik

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah.

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan.

(iii) Konsep Matematik
Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif yang sesuai dengan tugas sebagai Penguasa Kastam Gred W41. Asas-asas Matematik yang digunakan adalah tidak melebihi sukatan pelajaran tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia). Oleh yang demikian, adalah dianggap tahap kesukaran sesuai untuk semua calon kerana telah melalui tingkatan 5. Anda boleh lihat Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W27 DI SINI.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 untuk Seksyen B

1. Untuk menyaksikan suatu pertunjukkan sarkas di ibu negara, jumlah bayaran yang perlu dibayar bagi 5 orang dewasa dan 4 orang kanak-kanak ialah RM 160, manakala bayaran bagi seorang kanak-kanak ialah RM 15. Jumlah bayaran bagi seorang dewasa dan seorang kanak-kanak ialah
A 30          B 45
C 35         D 50

2. Pecutan sebiji bola yang dilepaskan daripada keadaan rehat ialah 9.8 ms-1 sesaat. Pertambahan laju batu itu, dalam ms-1 selepas 2.1 saat dilepaskan ialah
A 20.58          B 26.46
C 21.32             D 27.9

==========================
Seksyen C – Ujian Psikometrik
==========================

Seksyen C pula adalah berkaitan dengan Ujian Psikometrik perlu dijawab dalam masa 60 minit, sebanyak 200 soalan. Nampak seperti banyak soalan dan terma yang menggerunkan, tetapi percayalah seksyen ini pasti bakal menjadi seksyen yang paling mudah bagi anda pada 6 September ini.

Ya, mudah pada hari peperiksaan sahaja tetapi ada jerat besar untuk anda pada seksyen ini. Kami akan kongsikan kepada anda tetapi sebelum itu sekali lagi ini formatnya;

 Tempoh: 60 minit
 Jumlah Soalan: 200 soalan

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Soalan peperiksaan pada seksyen ini lebih berkisarkan kepada personaliti seseorang calon. Ianya adalah merupakan satu penilaian baru bagi Penguasa Kastam Gred W41.

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak dipanggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan. Penilaian ini adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Seksyen ini merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan dinilai. Dengan kata lain, kecenderungan anda akan dinilai melalui set soalan yang diajukan. Format soalan dan jawapan tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya diberi 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU atau TIDAK SETUJU.

Skop soalan yang mungin diajukan kepada calon adalah dengan merangkumi kemahiran berfikir, sikap, perwatakan, emosi dan lain-lain. Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran positif. Pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 untuk Seksyen C – UJIAN PSIKOMETRIK

1. Saya berharap agar majikan memuji saya jika saya rajin bekerja.

A. Setuju               B. Tidak setuju

2. Perubahan tingkah laku seseorang disebabkan oleh perkara tersirat yang saya dapat fahami.

A. Ya                         B. Tidak

3. Saya memerhati dan memahami kelakuan individu apabila saya tidak berpuas hati dengan kerja seseorang.

A. Ya                         B. Tidak

4. Walaupun orang yang tidak dikenali, saya mudah mesra dengan mereka.

A. Ya                         B. Tidak

5. Walaupun ada masa lapang, adalah kurang wajar menghabiskan tugas lebih awal.

A. Setuju                   B. Tidak setuju

=====================================================================
✔ Dapatkan Panduan Lulus Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41
=====================================================================

Untuk menjawab peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 dengan baik, calon disarankan untuk mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan dan disediakan oleh pihak InfoKerjaya. Atas permintaan ramai juga, pihak InfoKerjaya bersetuju untuk mengeluarkan panduan ini untuk calon peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41.

Segalanya lengkap dari segi cara untuk menjawab soalan dan juga jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti. Ini bertujuan supaya anda dapat membiasakan diri anda dengan skop soalan untuk peperiksaan ini dengan berbekalkan koleksi soalan yang disediakan.

Calon exam Penguasa Kastam Gred W41 haruslah membuat persediaan awal dengan topik soalan dan cara menjawab soalan dengan betul mengikut skema jawapan yang diberikan supaya anda akan lebih mahir dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan.

✔ Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Panduan dan Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41?

Sepertimana yang dimaklumkan oleh pihak InfoKerjaya, jualan panduan dan rujukan lengkap beserta Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41 akan dibuka bermula pada 31 Ogos tepat jam 10 pagi hingga 4 September. Kepada calon yang betul-betul berminat untuk mendapatkan panduan ini, sila layari laman web di bawah:

==>         KLIK DI SINI UNTUK TEMPAHAN PANDUAN EXAM KASTAM W41

 

✔ Apa Kelebihan dan Manfaat Yang Bakal Anda Dapat Daripada Panduan Tersebut?

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti. Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 akan terus dikongsikan kepada anda nanti. Tak nak ke? 🙂

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 pada 6 September 2014 ini nanti, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda. Selain daripada Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41, banyak lagi panduan dan tips berguna untuk anda menghadapi peperiksaan tersebut akan dikongsikan nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41

Comments

  1. Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.