Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 buat pembaca yang bakal menduduki peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Baru-baru ini, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan bahawa peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 akan dijalankan di seluruh negara pada 31 Disember 2015 ini nanti iaitu pada hari Khamis

Anda berjaya jadi calon peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41? Jika ya, tahniah saya ucapkan. Kepada yang tidak berjaya untuk menjadi calon peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 pada sesi kali ini, jangan putus asa. InsyaAllah akan ada peluang untuk anda nanti.

Kepada semua calon exam Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41, sudahkan anda semak jadual peperiksaan tersebut? Jika belum, anda boleh menyemaknya di laman web di bawah:

+ KLIK DI SINI UNTUK SEMAK JADUAL EXAM PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41

Berdasarkan pengalaman lalu dan tinjauan semasa, ramai calon yang masih gagal untuk melepasi peperiksaan SPA yang lalu. Oleh sebab itulah, saya terpanggil untuk berkongsi serba sedikit mengenai peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat  Gred S41 ini. Dalam keseluruhan artikel ini nanti, saya juga akan berkongsi sumber dan panduan lengkap beserta contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41. Jadi, jangan lupa untuk baca satu-persatu sampai habis ya.

Dengan adanya panduan lengkap ini, anda akan lebih yakin dan jelas dengan jenis soalan yang bakal dikemukakan berdasarkan pengalaman calon-calon terdahulu. Tambahan pula, permintaan untuk mendapatkan panduan ini sentiasa meningkat setiap kali peperiksaan menjelang. Oleh sebab itulah pihak InfoKerjaya berbesar hati untuk membantu anda supaya boleh menjawab soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 dengan mudah menggunakan contoh soalan yang diperoleh daripada peperiksaan yang terdahulu.

Anda nak tahu mengapa ramai calon exam GAGAL?

Kita semua sedia maklum bahawa statistik calon yang gagal dalam peperiksaan ini adalah tinggi kerana tiadanya persediaan awal dalam menghadapi peperiksaan seperti ini. Mungkin ianya tampak remeh bagi sesetengah orang tetapi sebenarnya ramai yang sudah bersedia daripada awal untuk mendapatkan jawatan di sektor kerajaan seperti Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 ini.

Calon haruslah bersedia daripada segi format dan jenis soalan yang akan dikemukakan nanti. Secara amnya, peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 ini terbahagi kepada 3 seksyen iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C.

Seksyen A – Pengetahuan Am
Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah
Seksyen C – Ujian Personaliti

Baca lebih lanjut di bawah untuk Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41.

Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

<<< DAPATKAN PANDUAN LENGKAP BESERTA CONTOH SOALAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41 D SINI SEKARANG >>>

=======================
Seksyen A – Pengetahuan Am
=======================

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan bidang kerja sosial, integrasi nasional, keharmonian dan perpaduan negara, teknologi maklumat dan komunikasi, dasar-dasar awam dan pentadbiran negara serta lain-lain perkembangan semasa didalam dan luar negara. Contoh soalan pegawai pembangunan masyarakat gred S41 untuk Seksyen A memerlukan calon untuk sentiasa mengikuti perkembangan semasa sama tentang jawatan yang dipohon dan juga berita-berita terkini dalam dan luar negara.

Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 untuk Seksyen A

1) Dasar Sosial Negara mempunyai objektif utama seperti berikut kecuali

A menjana sinergi multisektor.
B berdaya tahan dan mengekalkan sistem demokratik.
C membangun dan memperkasakan insan sepanjang hayat.
D memperkukuh dan membangunkan sistem sokongan dan perkhidmatan sosial.
Jawapan : B

2) Klinik Nur Sejahtera LPPKN adalah sebuah klinik yang berkonsepkan kesejahteraan yang merupakan satu inisiatif pihak LPPKN. Perkhidmatan yang disediakan oleh Klinik Nur Sejahtera LPPKN ialah :

I pengurusan menopaus.
II saringan kanser reproduktif.
III ujian makmal yang komprehensif.
IV perkhidmatan perancang keluarga.

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D I, II, III dan IV
Jawapan : D

==================================
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
==================================

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
(iii) Konsep Matematik

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah.

(ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data
Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan.

(iii) Konsep Matematik
Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif yang sesuai dengan tugas sebagai Pegawai Psikologi. Asas-asas Matematik yang digunakan adalah tidak melebihi sukatan pelajaran tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia). Oleh yang demikian, adalah dianggap tahap kesukaran sesuai untuk semua calon kerana telah melalui tingkatan 5. Anda boleh lihat contoh soalan pegawai pembangunan masyarakat gred s41 DI SINI.

Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 untuk Seksyen B

1) 30, 32, 36 , X , 60, 92
Apakah X?

A. 38
B. 40
C. 44
D. 48
Jawapan : C

=======================
Seksyen C – Ujian Personaliti
=======================

Soalan peperiksaan pada seksyen ini lebih berkisarkan kepada personaliti seseorang calon. Ianya adalah merupakan satu penilaian baru bagi Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41.

Tujuan seksyen ini adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak dipanggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan. Penilaian ini adalah berdasarkan set soalan yang disusun dengan jelas, teratur dan munasabah.

Seksyen ini merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan dinilai. Dengan kata lain, kecenderungan anda akan dinilai melalui set soalan yang diajukan. Format soalan dan jawapan tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya diberi 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU atau TIDAK SETUJU.

Skop soalan yang mungin diajukan kepada calon adalah dengan merangkumi kemahiran berfikir, sikap, perwatakan, emosi dan lain-lain. Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran positif. Pemilihan setiap jawapan perlulah ke arah POSITIF dan bukan sebaliknya.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 untuk Seksyen C – UJIAN PERSONALITI

1) Saya akan berasa menyampah apabila orang lain berperangai pelik
A. YA
B. TIDAK
Jawapan: B

2) Demi memastikan kejayaan rakan saya dalam akademik, saya sebagai seorang rakan yang setia sanggup membimbingnya.
A. YA
B. TIDAK
Jawapan: A

3) Jika saya merendah diri, saya akan dipandang rendah
A. SETUJU
B. TIDAK SETUJU
Jawapan: B

=====================================================================
✔ Dapatkan Panduan Lulus Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41
=====================================================================

Untuk menjawab peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 dengan baik, calon disarankan untuk mendapatkan panduan khas yang dikeluarkan dan disediakan oleh pihak InfoKerjaya. Atas permintaan ramai juga, pihak InfoKerjaya bersetuju untuk mengeluarkan panduan ini untuk calon peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41.

Segalanya lengkap dari segi cara untuk menjawab soalan dan juga jenis soalan yang bakal anda hadapi nanti. Ini bertujuan supaya anda dapat membiasakan diri anda dengan skop soalan untuk peperiksaan ini dengan berbekalkan koleksi soalan yang disediakan.

Calon exam Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 haruslah membuat persediaan awal dengan topik soalan dan cara menjawab soalan dengan betul mengikut skema jawapan yang diberikan supaya anda akan lebih mahir dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan.

✔ Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Panduan dan Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41?

Sepertimana yang dimaklumkan oleh pihak InfoKerjaya, jualan panduan dan rujukan lengkap beserta contoh soalan peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 akan dibuka pada 23 Mei 2014 dan berakhir pada 25 Mei 2014. Hanya 3 hari sahaja! Ingat tau, jangan terlambat.

☛ DOWNLOAD PANDUAN LENGKAP BESERTA CONTOH SOALAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41 DI SINI

✔ Apa Kelebihan dan Manfaat Yang Bakal Anda Dapat Daripada Panduan Tersebut?

Daripada maklum balas yang diterima oleh calon yang terdahulu, ramai yang berpuas hati dengan isi kandungan panduan yang serba lengkap ini. Koleksi soalan dan skema jawapan yang bagus sangat membantu calon untuk menjawab soalan peperiksaan itu nanti. Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred s41 akan terus dikongsikan kepada anda nanti. Tak nak ke? 🙂

Tiada lagi panduan yang selengkap ini bahkan ini adalah satu-satunya panduan yang saya rasa terbaik buat masa ini. Dengan penjualan yang terkawal dari segi masa dan kualiti panduan tersebut, pihak infoKerjaya sentiasa mengemaskini panduan tersebut dari semasa ke semasa.

Jika anda merupakan calon untuk peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 pada 27 Mei 2014 ini nanti, panduan ini pastinya berguna untuk rujukan anda. Selain daripada contoh soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41, banyak lagi panduan dan tips berguna untuk anda menghadapi peperiksaan tersebut akan dikongsikan nanti. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal dan terbukti sudah ramai yang berjaya dengan panduan yang disediakan.

Nak baca artikel lain mengenai Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41? Sila klik link artikel di bawah:

✎ Artikel 1 : Panduan Lulus Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

✎ Artikel 2 : Format Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

✎ Artikel 3 : Panduan Menjawab Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

✎ Artikel 4 : Bidang Tugas Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

✎ Artikel 5 : Video dan Cara Menduduki Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat Secara Online

Semoga bermanfaat. Jangan lupa untuk SHARE artikel ini ya. 🙂

<<< DAPATKAN PANDUAN LENGKAP DAN CONTOH SOALAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S41 D SINI SEKARANG >>>

Contoh Soalan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.